Mail till Holger Wiklund (Sandvik) 4 maj 2011 – Tankar kring exjobb

Hej Holger!

Väldigt glad för ditt svar, och imponerande att du svarar så snabbt!

 

Efter att under några år sugit åt mig goda råd av alumner m. fl. så har jag fått intrycket att något av det viktigaste är att t ex ha en bra handledare och kanske inte vad rubriken på uppsatsen är, och om möjligt att påverka så är det något jag vill ta i beaktning. Sedan ska jag lite ödmjukt säga att jag inte riktigt haft klart för mig hur möjligheterna för mig att komma in på ett företag i Kina sett ut, och har inte vågat rikta in mig på det ena eller andra.

 

Så jag har nog snarare tänkt mig något i stil med att anpassa mig efter de eventuella möjligheter som finns, och har inte tänkt i banorna vad jag vill fokusera på. Fast till en början så skickade jag alltså en förfrågan till Sandvik Medtech, eftersom jag sista terminen i Uppsala läste en kurs i biomaterial som lyckades fånga mitt intresse litegrann. När jag lite snabbt läste igenom Sandviks svenska exjobbsdatatbas (finns det en kinesisk sådan?) förra hösten så var det framförallt ett exjobb med titeln “Biokeramer – materialutveckling” som jag tyckte lät intressant, eftersom jag även läst en kurs i tribologi och gjort ett mindre projekt inom tribologi.

 

Annars är motivation ett ord som är ganska centralt för mig, såklart är det i sig motiverande att göra ett så bra examensarbete som möjligt överhuvudtaget vad det än kan tänkas handla om, utöver det så kan jag tänkte mig att ett exjobb som skulle kunna ge något viktigt till företaget kan motivera mig att skriva om i stort sett vad som helst. Skulle jag fritt få önska rubrik så skulle det gärna få innehålla t ex “Superlegering” eller “Nano”, för det fångar nog människors intresse var än man kommer i dagsläget. Men i såhär tidigt läge vill jag inte säga något i onödan, utan vill vara öppen tills jag vet lite mer om vilka möjligheter som finns.

 

Det känns väldigt skönt att ha fått respons och så positiv sådan, så jag hoppas att vi kan föra lite vidare diskussion och rikta in lite var jag ska hamna. Studierna på Fudan avslutas om drygt 2 månader, så vi har fortfarande tid på oss, även om det samtidigt vore skönt om jag så snart som möjligt kunde börja ställa in mig på vad (och var etc) jag ska arbeta med i höst.

 

mvh Sven Englund