Alla mina eget perspektiv

Det behövs mer kunskap om Kina.

Idag skrev ett gäng med Kinakännare ett debattinlägg om hur de ser på Björklunds initiativ om mer kinesiska i skolan. Initiativet är bra, men det behövs mer, och överlag en förändrad attityd mot kunskaper om Kina.

Sedan jag kom tillbaka från Kina har det slagit mig många gånger hur lite till exempel svenska journalister kan om Kina. Man har berättat om “bloggaren” Weibo (motsvarar den västerländska storbloggaren twitter), partihöjdaren “Xilai” (nog för att det är trevligt med informella benämningar, men jag gissar att reporten trott sig benämna Bo Xilai med efternamn) och provinser som inte finns.

Bara någon dag efter att jag själv kom hem från Kina så skrev jag en liten krönika, eller vad man ska kalla det, i Gotlands Tidningar, och jag tycker man kan känna igen resonemanget kring Björklunds initiativ (som ju kom upp för första gången redan då).